2001 - De eerste fiets vakantie, "Rondje Zuiderzee"

Wij zijn in 2001 gestart met een korte fietsvakantie. We werden toen geconfronteerd met het feit dan onze jongens niet meer mee op vakantie wilden met ons. Dat is wel raar in eerste instantie, maar het loopt zoals het loopt. De één wil graag met zijn vriendjes op vakantie, de ander wil graag in de vakantie werken om zo wat meer geld om handen te hebben enz.

Iedereen maakt dit vroeg of laat mee. Dus wij wilden toen maar eens iets anders dan anders proberen. Zelf ging ik al regelmatig met een groep vrienden op vakantie met mijn zeekajak, dus licht gewicht materiaal had ik wel (voor één persoon). Bij vrienden wat materiaal en een kar geleend voor achter de fiets en we waren gereed voor onze eerste fiets vakantie.

Voor ons gevoel een wereldreis, de “Zuiderzee” route. Een tocht van goed 350 kilometer die wij in vier dagen hebben afgelegd.

Dit smaakte naar meer, het was voor ons ondanks dat we het nu een korte tocht vinden, één van onze mooiste reizen. Tja dat is vaak zo met een eerste keer. Je moet van alles ontdekken en uitvinden. Het bijzondere aan deze reis was wel dat we zoveel goede en eerlijke tips kregen van de in, onze ogen zeer ervaren fietser.

Nu jaren later kijken we nog steeds terug op een hele mooie en bijzondere ervaring.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2002 - Nederlandse kastelen route.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook deze fiets route is net als de "Zuiderzee"route gemaakt door de A.N.W.B. en is door middel van route bordjes bewegwijzerd. Inmiddels zijn de meeste routes vervangen door LF (Lange Fiets) routes vervangen.

Wij hebben nu ook een goed alternatief voor de geleende twee wieler kar, die aan het zadel werd bevestigd. Het is een Amerikaanse B.O.B. kar, die aan de achternaaf van de fiets wordt gehaakt en één wiel heeft, hierdoor is het zwaartepunt laag en hangt de bagage als het ware tussen het achterwiel van de fiets en het wiel van de kar.

Op de camping draaien we hem om en doet B.O.B. dient als tafeltje.

Als voorbereiding op deze tocht hebben we net als het vorige jaar een route boekje aangeschaft, zodat we ook wat meer over de bijzonderheden langs de kastelen route te weten komen. Ik heb op dit moment geen idee of deze route nog bestaat, laat staan of het informatie boekje nog te koop is bij de A.N.W.B.

 


2003 - Het Fietserpad

Het "fietserpad" loopt van de Sint Pieterberg in Limburg naar Pieterburen in Groningen. Wij hebben deze route in 2003 gefietst en zijn vanuit Bolsward via de Rietland, de Hanze en de Maas route naar Maastricht gefietst en hebben zo de de route van het "fietserpad " op gepakt (lopend heet deze route in omgekeerde richting het Pieterpad).

Het is op deze manier een leuk rondje door het oosten van Nederland. Alleen het gedeelte in Limburg is vrijwel heen en terug dezelfde route. Dit zouden we een volgende keer anders aanpakken.

Het is eigenlijk niet erg ingewikkeld om een zelf een andere route te creëren, zodat je niet tweemaal dezelfde route fietst. Maar goed, dit is weer een ervaring die we opgedaan hebben als beginnende vakantie fietser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2004 - Waterlinie of N.A.P route.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De N.A.P. route die loopt van Nieuwe Schans naar Breda. Wij hebben er weer een rondje van gemaakt, en zijn begonnen met de Waddenzee route van Harlingen naar Nieuwe Schans, vanaf hier naar Breda, vanuit Breda zijn we naar de kust gefietst om daar de Nederlandse Noordzee route op te pakken om zo weer op de Waddenzee route uit te komen.

De LF routes zijn eenvoudig te combineren tot een mooie fietsroute en vaak goed bewegwijzerd met borden.


2005 - Wezer en Elbe

In eerste instantie was het de bedoeling om een groot gedeelte van Internationale Hanze steden route te fietsen. Door toch wel enige onervarenheid, slechte documentatie, slechte wegen enz. enz. Hebben we noodgedwongen zelf een route samengesteld.

Ook ontmoeten we hierdoor meer vakantie fietsers die min of meer met de zelfde problemen zaten en ons voor hielden dat je ook je route aan kan passen, zodat je toch een mooie tocht kan maken.

Dus het moto wordt vanaf nu "Een plan is pas een goed plan, als je het aan kunt passen".

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2007 - Groene Vallei fietsroute.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit jaar onze tweede fietsreis in het buitenland. Nu met vertrek vanuit Bolsward. Eerst naar Renswoude om onze fiets vrienden op te pikken en dan door het zuiden van Nederland naar de kust. Vanaf hier via de kust door België om in het noorden van Frankrijk de "Groene Vallei"route te volgen naar Luxemburg.

Dan gaan we naar de Moezel om zo stroom afwaarts via de Rijn weer naar Nederland te fietsen. Vanaf Nijmegen gaan wij dan weer naar het noorden.

Deze rijs is tevens een voorbereiding om volgend jaar de Internationale Noordzee route te gaan fietsen. We willen dat ook met z'n vieren doen en daar komt onder anderen bij kijken of we het wel leuk vinden om een paar maanden met elkaar op te trekken.


2008 - De Internationale Noordzee route

Na een jaar van voorbereiden gaan we met zijn vieren op twee tandems aan deze reis beginnen. We weten niet wat ons te wachten staat. Als je zo vroeg al op vakantie gaat zijn de campings nog nauwelijks bezet. Het weer kan nog flink koud zijn enz.

Het is voor ons een waanzinnig avontuur geworden met vele uitdagingen. Een stevige reparatie aan één van de tandems, kleine reparaties (ketting vervangen enz.), versleten achterbanden en meerdere malen en lekke band van de B.O.B. Het weer was over het algemeen goed, wel hebben we veel wind gehad, maar ook veel zon en eigenlijk erg weinig regen.

In de verslagen die we gelezen hebben over deze tocht werd er wel vaak gesproken over slecht weer. Het is ons mee gevallen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA