Voorwoord

Omdat ik niet heel vaak vlees eet, een pagina met vegetarische gerechten.
Zonder vlees is het heel goed mogelijk om een heerlijke maaltijd te bereiden op een enkele brander. Deze recepten zijn ook heel goed te combineren met vis of vlees.

Spelt pannenkoeken.

Ingrediënten:

  • ± 175 gr. Speltmeel.
  • 2 eieren.
  • 400 ml karnemelk.
  • 2 el zachte boter.

Bereiding:

Meng in een kom of pan meel met een snuf zout.
Maak een kuil in het meel en breek de eieren erboven en klop deze met de karnemelk door het beslag.

Verhit een beetje boter in een koekenpan.
Schenk het beslag in de pan en draai de pan zodat het beslag over de bodem uitvloeit.
Bak de pannenkoek goudbruin, draai om met een houten spatel en bak ook de andere kant goudbruin.
Doe het zelfde met de rest van het beslag.

In plaats van karnemelk kun je ook gewone melk gebruiken, maar de karnemelk zorgt ervoor dat de pannenkoeken niet zo zwaar vallen.

Vegetarische bonenschotel met rijst.

Ingredienten:

  • 250gram rijst.
  • 150 gram soepgroenten.
  • Een blik kidneybonen.
  • Blik maïskorrels.
  • Teentje knoflook.
  • Theelepel paprikapoeder.
  • Cayennepeper naar smaak.
  • Peper en zout.
  • Olie.

Bereiding:

Kook de rijst in een ruime hoeveelheid water.

Snipper het knoflookteentje en bak deze aan in een hapjespan in wat olie.

Voeg de soepgroenten toe en bak deze op laag vuur gaar.
Giet de rijst af en voeg toe aan de groenten.
Open het blik kidneybonen en het blik maïs en roer deze door het gerecht.
Voeg vervolgens de kruiden toe.

Nog even door verwarmen en dan opdienen.

Tagliatelle met artisjokbodems en ei.

Ingrediënten:

  • 150 gr. Taglatelle.
  • 2 eieren.
  • Olijfolie.
  • Ui gesnipperd.
  • Eén teen knoflook.
  • Half bekertje.
  • Mespunt nootmuskaat.
  • 1 blikje artisjokbodems (200 gr.).
  • 1 zak spinazie ± 200 gr..
  • Cherrytomaten.

Bereiding:

Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook de eieren hard. Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook in ± 3 minuten.

Voeg de slagroom, nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe. Laat 5 minuten inkoken tot de hoeveelheid slagroom gehalveerd is.
Snijd de artisjokbodems in vieren en voeg deze toe. Giet de pasta af en schep het mengsel om.
Voeg de spinazie in delen toe en laat deze al omscheppend slinken. Doe de tomaten erbij en worm nog 1 minuut door.
Pel de eieren en leg deze gehalveerd over de pasta.

Geitenkaas met tomaat.

Ingrediënten:

  • 4 grote vleestomaten.
  • 2 uitjes (liefst rode).
  • 1 teentje knoflook.
  • rolletje geitenkaas.
  • pijnboompitjes of walnoten.
  • balsamico azijn.
  • peper en zout.
  • honing.

Bereidingswijze:

Snij de tomaten in dunne plakken en besprenkel ze met balsamico azijn.
Pers of snipper de knoflook hierover uit.
Snipper de ui en voeg deze toe.
Snij de geitenkaas in plakken en leg deze over de tomaten.
Druppel een klein beetje honing over de geitekaas.
Strooi de noten erover na behoefte peper en zout.

Serveren met pita brood en of stokbrood.

Vega groenten.

Ingrediënten:

  • Een courgette
  • Een aubergine
  • 3 grote tomaten
  • Tomatensap, olijfolie
  • Blokjes feta
  • Koriander
  • Peper en zout

Bereiding:

Snijd de courgette, aubergine en de tomaten in kleine blokjes.
Zet een wokpan op het campingpitje en giet hier een scheut olijfolie in.
Voeg als de olie heet is het groentemengsel toe met een beetje water en de tomatensap.
Kruid het geheel met wat peper en zout.
En voeg als laatste de koriander (liefst vers) en de blokjes feta toe.

Serveer er rijst of couscous bij.

Variatie: Voeg dan een handje olijven toe aan het gerecht.

Risotto met champignons

Ingrediënten:

  • 150 gram risotto
  • 1 ui
  • 250 gram champignons
  • 50 ml witte wijn
  • Groentebouillonblokje
  • 1 eetlepels mascarpone
  • 50 gram rucola
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding:

Snijd de champignons in kwarten en snipper de ui.
Fruit de ui aan in een koekenpan met olijfolie.
Voeg daarna de champignons toe en bak vijf minuten.
Bak de risotto aan in dezelfde pan tot de korrels er glazig uit zien.
Voeg daarna de wijn toe samen met 305 ml water en het bouillonblokje.
Roer de risotto regelmatig door en kook het in ongeveer twintig minuten gaar.
Als de risotto gaar is, voeg dan de mascarpone toe en mix de rucola door het gerecht.
Peper en zout toevoegen als de pan van het vuur is gehaald.

Zoete aardappel met groente

Ingrediënten:

  • 250 gram zoete aardappels
  • 250 gram groente
  • 125 gram tomaten
  • 100 gram feta
  • wat olijfolie

Bereiding:

Schil de zoete aardappel en snij ze in blokjes. Kook de zoete aardappen in 5 minuten.
Snij de groente die je wilt gebruiken ook in stukjes en voeg ze samen met de aan stukjes gesneden tomaten toe aan de aardappels laat het geheel nog 5 minuten doorkoken en giet het dan af.
Kruimel als laatste de feta erover en roer het geheel door met de olijf olie.

Tijdens het camperen zijn de zakken groente van Hak ideaal om te combineren met zoete aardappelen.

Zoete aardappel Tortilla met gourgette

Ingrediënten:

  • 2 zoete aardappels
  • 1 gourgette
  • 1 rode ui
  • peterselie
  • 4 eieren
  • 100 gram feta
  • 1 teentje knoflook
  • 1 paprika
  • wat olijfolie

Bereiding:

Schil de zoete aardappel en snij ze in dunne plakjes. Bak ze met wat olie, knoflook rode ui en de gourgette in vijfminuten beet gaar. Voeg de parika toe.

Klop de eieren met flink wat fijne peterslie los en verkruimel de feta hierdoor. Roer het geheel door de aardappelen en laat het met een deksel op de pan nog tien minuten op een laag vuur door garen.

Champignon Bolognese

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 bleekselderijstengels
  • 1 wortel
  • olijfolie
  • peper, zout
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 blik tomatenblokjes (à 400 gram)
  • 1 theelepel oregano
  • 150 gram volkoren spaghetti
  • 30 gram walnoten
  • 30 gram Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Schil de bleekselderij en snijd in kleine blokjes. Schil en rasp de wortel.

Verwarm een scheutje olie in een pan en fruit de ui, knoflook, bleekselderij en wortel circa 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de champignons in plakken en hak ze vervolgens grof. Voeg toe en bak circa 5 minuten mee op hoog vuur. Voeg de tomatenblokjes en oregano toe en laat op zacht vuur circa 15 minuten sudderen.
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking. Hak de walnoten grof. Rasp de kaas.

Giet de pasta af en voeg toe aan de saus. Verdeel de pasta over borden en bestrooi met de walnoten en kaas.