Voorwoord

Vlees:

Op deze pagina maak ik geen onderscheid tussen de soorten vlees, dus ook kip en gevogelte staan tussen de recepten.

Deze pagina gaat alleen over het bereiden van vlees op een enkelvoudige brander. De andere gerechten van de maaltijd staan er niet bij. De meeste vlees bereidingen kunnen als eerst worden gedaan en dan in de slaapzak of handdoek nagaren.

Gehakt aardappel prij schotel.

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie of boter.
  • 250 gram gehakt.
  • 1 zakje voorgekookte krieltjes of aardappelschijfjes (gewone aardappelen kunnen ook maar dan in schijfjes gesneden en eerst 2 minuten laten koken).
  • kruiden naar behoefte.
  • 1 prei.

Bereidingswijze:

In een pan olijfolie of boter verhitten.
Het gehakt rullen en bakken.
Daarna gehakt uit de pan en aardappels erin, met een beetje zout.

Snij intussen de prei in kleine ringen.
Als de aardappels mooi gebakken zijn prei en gehakt toevoegen en geheel nog 2 minuten doorbakken.
Af en toe even doorroeren en klaar!

Kikkererwten met varkensvlees.

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 eetepels (olijf)olie.
  • 250 gram shoarmavlees of varkensvleesreepjes.
  • 1 grote uien in ringen.
  • 1 blik tomatenblokjes.
  • 1 blik kikkererwten (à 310 gram).
  • 1 paprika en of 1 courgette (of 2 paprika's).

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een pan en voeg het vlees toe.
Laat dit een minuut of vijf al roerend garen.
Voeg de kruiden naar smaak toe. (knoflook, peper zout enz.)

Ui snipperen, door de vleesreepjes scheppen en 5 minuten mee bakken, paprika en courgette in blokjes snijden en meebakken.
Tomatenblokjes toevoegen en verwarmen, dit geheel 10 minuten laten sudderen. Kikkererwten toevoegen en goed doorwarmen.


Engelse Jagersschotel.

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 200 ml. kippenbouillon.
  • 1 blik corned beef.
  • 1 blikje doperwtjes/maïs.
  • 1 blaadje laurier.
  • 3 dl. melk.
  • 125 gram zilvervliesrijst.
  • 1 eetlepel zonnebloemolie (margarine mag ook!).
  • 1 handje pijnboompitten.
  • 1 potje zongedroogde tomaten.

Bereidingswijze:

Laat de olie handwarm worden in een pan.
Voeg hierbij de corned beef in blokjes toe.
Let op, als het geleilaagje van de beef vloeibaar wordt, voeg dan de pijnboompitten toe.

Zet direct daarna de pan op hoog vuur en blus het af met de kippenbouillon.
Laat daarna de zilvervliesrijst ongeveer 10 minuten inkoken tot deze gaar is.
Schep het geheel goed om en voeg de groente toe en laat het 5 minuten staan.

Gebruik de zongedroogde tomaten als garnering.

Stoofpot met fruit.

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingredienten:

  • 200 gram varkenslapjes.
  •  1 rode paprika.
  •  2 sjalotjes.
  • 100 gram rauwe ham.
  • Paar walnoten.
  • Een teentje knoflook.
  • Blikje tomatenpuree.
  • Bouillontablet.
  • Banaan.
  • Peer.
  • Appel.
  • Schijf ananas.
  • Olijfolie.v
  • Peper en zout.

Bereiding:

Pel en snipper de sjalotjes en snijd de paprika in smalle reepjes.
Snijd de varkenslapjes in blokjes en de rauwe ham in reepjes.
Hak de walnoten.

Doe de olie in een braadpan en bak het vlees aan.
Voeg daarna de ui, paprika, ham en geperste knoflook erdoor.
Twee minuten bakken en tomatenpuree, halve liter water en bouillonblokje toevoegen.
Peper en zout naar smaak toevoegen en een half uur laten stoven op zacht vuur.

Fruit schoonmaken en in stukjes of plakjes snijden en de laatste vijf minuten mee laten stoven.
Tot slot walnoten haksel erover strooien.

Stokbrood, rijst of aardappelpuree erbij serveren.